3D-Win / Laskenta / Muunnokset

Avainsanat: Koordinaatiston kierto, Koordinaatiston siirto, Jäännösvirheet

Artikkelin toiminnot 3D-Win 6.5.1 alkaen

Julkaistu 23.02.2019, Markku SalorantaHelmert-muunnos on koordinaattimuunnos, jossa kohteelle määrätään uudet koordinaatit käyttäen vanhan ja uuden järjestelmän yhteisiä tunnettuja pisteitä. Helmert-muunnos tekee sekä kierron että siirron. Muunnoksessa voidaan käyttää myös Z-koordinaatteja, jolloin korkeusasemaa voidaan myös muuttaa.

Esimerkiksi paikalliskoordinaatistossa oleva talo voidaan siirtää uuteen paikkaan, kun talon uuden sijainnin nurkkapisteiden koordinaatit tunnetaan.

Lataa esimerkkiaineisto: 

  • Pernaja_talo.xy.tdw = talo paikalliskoordinaatistossa
  • Pernaja_paikka.xy.tdw = talon uusi sijainti

Kuvassa vasemmalla talo paikallikoordinaatistossa ja oikealla siirretynä todelliseen paikkaan.


Lue ruutuun molemmat tiedostot. Aktivoi Pernaja_talo.xy.tdw ja laita piiloon Pernaja_paikka.xy.tdw. Tämän voi tehdä kätevästi valitsemalla elementtilistalta Ctrl+Piilota, joka aktivoi valitun tiedoston ja laittaa kaikki muut piiloon. Valitse Laskenta - Muunnokset - Helmert-määrittely. Osoita talon nurkkapisteistä vähintään kaksi, mielellään kolme.


Laita nyt Pernaja_talo.xy.tdw piiloon ja zoomaa Pernaja_paikka.xy.tdw osoittamaan uuteen paikkaan. Vaihda täppä kohtaan uusi ja siirry |<- painikkeella antamaan muunnospisteiden uudet paikat samassa järjestyksessä.


Valitse Laske-painike. Tämä laskee Helmert-muunnoksen ja näyttää jäännösvirheet.


Näytä-toiminnolla saat listauksen muunnoksen kaikista parametreista ja näet pistekohtaiset virheet. Jos virheet ovat suuria, valitse Peruuta, jolloin voit muuttaa lähtöpisteitä ja jättää esimerkiksi Z-koordinaatin tai jokun pisteen kokonaan käyttämättä.

Kun hyväksyt muunnoksen, Pernaja_talo.xy.tdw muunnetaan uuteen paikkaan. Ota elementtilistalla Piilossa-rasti pois.

Tallenna-toiminnolla voit tallentaa muunnoksen parametrit myöhempää käyttöä varten hel-tiedostoon. Kun tarvitset samaa muunnosta uudelleen, ei määrittelyä enää tarvitse tehdä. Toiminto löytyy kohdasta Laskenta - Muunnokset - Helmert-muunnos.Toiminnon ohjesivu: Helmert-määrittely